HANGAVÁRI BORÁSZAT
Családunk már generációk óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel. Dűlőink a Tokaji borvidék központi részén, Bodrogkisfalud határában terülnek el. A teljes tokaji borpaletta megtalálható pincészetünkben a dűlőszelektált furminttól a fordításon át az eszenciáig. A tradicionális borkészítési eljárások mellett, friss, gyümölcsös ízek megőrzése végett az új technológiák felé is nyitottak vagyunk.
Családi szőlőbirtok 14 hektár termőterülettel. Célunk a hagyományos borkészítési eljárások mellett az új irányzatokat is követni a friss, gyümölcsös ízek megőrzésének az érdekében.
A Hangavári Pincészetnek nincs szüksége reklámra, mert 1975 óta, amióta a családi pince megalakult, a visszajáró vendégek – akik szájhagyomány útján viszik jó hírét a borászatnak – elviszik, elfogyasztják az éves termést. A pincészetet Hudácskó János és felesége, Magyar Katalin alapította 1975-ben. A rendszerváltás után a gyerekekkel bővítették a birtokot, és megalakították a Hangavári Szőlőbirtokot. A Hangavári név a hanga növényből, amely ezen a vidéken bőségesen terem, és a Várhegyről ered, ami a kedvenc helye a családnak. Hudácskó János több éve elhunyt, így a család, a feleség, és Anita lányuk viszik tovább a pincészetet.
Maga a pincészet Bodrogkisfaludon található, 14 hektár szőlőn gazdálkodnak. A család hobbi szinten kezdett borászkodni, mivel volt egy kis pincéjük, és feldolgozójuk. Innen indultak, és lépésről lépésre fejlesztették a birtokot. A borászati üzemet 1990-ben kezdték el építeni, mégpedig teljesen önerőből. Katalin ugyanis elárulta, hogy sem hitelt, sem támogatást nem vettek igénybe, mert mindig úgy érezték, hogy jó bort csak szabad ember készíthet, s ha elkötelezik magukat a banknál, akkor már megkötötték a kezüket. Mára már látványnak is tetszetős a családi borászat, hiszen a kétezer négyzetméteres pince, feldolgozó mellett palackozó, vendégház fogadja a borkedvelőket. A vendégházban nincs szálláslehetőség, de ebéddel, vacsorával látják el a pincészet borait kóstoló és kedvelő vendégeket.
A 14 hektár öt falu határában található, és nyolc dűlőt foglal magába. A Várhegy, a Lapis-, a Somos-dűlőkön, a Tokaji borvidékre jellemző I. osztályú területeiken szigorú hozamkorlátozással és késői szürettel magas puttonyszámú aszúkat és nagy, száraz borokat készítenek. Kínálatukban a Tokaj-Hegyaljára jellemző minőségi borok és borkülönlegességek mindegyike szerepel, melyek kóstolására és megvásárlására a pincészetnél is lehetőséget biztosítanak. „A TOP 10 száraz furmint 2017” kategóriában a Furmint száraz Lapis a második helyezést érte el. A fő szőlőfajta a furmint, hiszen a terület 70 százalékán ez terem, míg a hárslevelű 27 százalékot, a sárga muskotály 3 százalékot foglal el a szőlőterületükből. A dűlőszelektált száraz borok mellett – ha az időjárás is kedvez – félédes, édes borok is készülnek, s ebből is az aszú és az aszúeszencia az, amelyek már a csúcskategóriát képviselik. Az évi 20 ezer palack bor a pincészetnél elkel, mivel a világ minden tájáról érkeznek vendégek, akik nemcsak a kiváló borokkal, hanem a borvidékkel, a bortermeléssel kapcsolatos új ismeretekkel is távoznak.
Ha jó bort készít az ember, az elviszi a hírét a borászatnak, jelentette ki Katalin. Anita borász végzettségű, s a kaliforniai Nappavölgyben is dolgozott, ahonnan új tapasztalatokkal gazdagodva tért haza. A Hangavári Szőlészet, Hudácskó Pincészet tehát jó kezekben van, s a küzdelmes, de eredményes múlttal a hátuk mögött a jelen, és a jövő is ígéretes.
Érdekességek:
Monstrancia tokaji furmint (Ferenc pápának)
A bor nevével kapcsolatban fontos tudni, hogy a monstrancia vagy ostensorium (a latin monstro, illetve ostendo, „megmutatni, bemutatni” igéből) a római katolikus egyházban az eucharisztia ünnepélyes megmutatására szolgáló liturgikus edény, amelyben csiszolt kristályon vagy üvegen keresztül látható egy holdsarló alakú csiptetőbe (az ún. lunulába) fogott szent ostya. Ünnepélyes szentségkitételkor (szentségimádás) vagy körmenet alkalmával használják. Magyar elnevezései: úrmutató, szentségmutató. A különleges minőségű Furmint a bodrogkeresztúri Hangavári Borászatnál készült, és Magyar Katalin borász hozzáértését dicséri.
A Hangavári-palackok értő kezekbe érkeztek. Mint Magyarország vatikáni nagykövete, Habsburg Eduárd a Vatican News-nak elmondta, nagyon bízik benne, hogy a pápa Magyarországon megihat végre egy jó pohár tokaji bort, merthogy első találkozásuk alkalmával a pápa maga hozta szóba ezt a témát. „Tudom, hogy mi a legszentebb dolog Magyarországon.” – mondta akkor a nagykövetnek, aki arra számított, hogy a Szent Koronára gondol. Meglepetésére viszont a pápa annyit mondott: „A tokaji bor!” Ez persze nem véletlen, hiszen a pápa még argentínai élete során barátságot ápolt ’56- ban Argentinába kivándorolt magyarokkal, akiktől ezt a két szót tanulta meg magyarul: Tokaji, és gulyás.
Kiss Antal a díszdoboz mellé levelet írt a pápának, melyből fontos információk derülnek ki a boros palackokkal, valamint csomagolásával kapcsolatban: „A Mária Országa Imaközösség az Ön budapesti apostoli látogatására a magyarok szent hegyéről, Tokajból származó bort készíttetett a Hangavári Pincészettel, melynek a MONSTRANCIA nevet adtuk. Az üveg különleges helyen termett, különleges magyar szőlőfajta, a furmint borát tartalmazza, melyet gondos kezek válogattak, majd a gönci mesterek tölgyfa hordójában kapta végleges karakterét, külsejét Magdó Emil grafikus barátommal terveztük, díszdobozát lenti város asztalosmesterei készítették magyar tölgyfából. Az ajándékot az a lomtalanításkor szemétből mentett Krisztus-fej teszi teljessé, mely Ambrus Kálmán piliscsabai bútorrestaurátor ajándéka. (…) Ez Magyarország szakrális bora, melyből minden évben annyi palackot készítünk, ahány évet mutat a Gergely-naptár, első két palackját a mindenkori római pápa és Konstantinápoly pátriárkája kapja, megmutatva az egységet a kenyértörés mellett a bor – Krisztus vérének – szentségében is.”
Cím és elérhetőség:
Cím: 3917 Bodrogkisfalud, Klapka út 35.
Web: https://hangavari.hu/
HANGAVÁRI BORÁSZAT
Családunk már generációk óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel. Dűlőink a Tokaji borvidék központi részén, Bodrogkisfalud határában terülnek el. A teljes tokaji borpaletta megtalálható pincészetünkben a dűlőszelektált furminttól a fordításon át az eszenciáig. A tradicionális borkészítési eljárások mellett, friss, gyümölcsös ízek megőrzése végett az új technológiák felé is nyitottak vagyunk.
Családi szőlőbirtok 14 hektár termőterülettel. Célunk a hagyományos borkészítési eljárások mellett az új irányzatokat is követni a friss, gyümölcsös ízek megőrzésének az érdekében.
A Hangavári Pincészetnek nincs szüksége reklámra, mert 1975 óta, amióta a családi pince megalakult, a visszajáró vendégek – akik szájhagyomány útján viszik jó hírét a borászatnak – elviszik, elfogyasztják az éves termést. A pincészetet Hudácskó János és felesége, Magyar Katalin alapította 1975-ben. A rendszerváltás után a gyerekekkel bővítették a birtokot, és megalakították a Hangavári Szőlőbirtokot. A Hangavári név a hanga növényből, amely ezen a vidéken bőségesen terem, és a Várhegyről ered, ami a kedvenc helye a családnak. Hudácskó János több éve elhunyt, így a család, a feleség, és Anita lányuk viszik tovább a pincészetet.
Maga a pincészet Bodrogkisfaludon található, 14 hektár szőlőn gazdálkodnak. A család hobbi szinten kezdett borászkodni, mivel volt egy kis pincéjük, és feldolgozójuk. Innen indultak, és lépésről lépésre fejlesztették a birtokot. A borászati üzemet 1990-ben kezdték el építeni, mégpedig teljesen önerőből. Katalin ugyanis elárulta, hogy sem hitelt, sem támogatást nem vettek igénybe, mert mindig úgy érezték, hogy jó bort csak szabad ember készíthet, s ha elkötelezik magukat a banknál, akkor már megkötötték a kezüket. Mára már látványnak is tetszetős a családi borászat, hiszen a kétezer négyzetméteres pince, feldolgozó mellett palackozó, vendégház fogadja a borkedvelőket. A vendégházban nincs szálláslehetőség, de ebéddel, vacsorával látják el a pincészet borait kóstoló és kedvelő vendégeket.
A 14 hektár öt falu határában található, és nyolc dűlőt foglal magába. A Várhegy, a Lapis-, a Somos-dűlőkön, a Tokaji borvidékre jellemző I. osztályú területeiken szigorú hozamkorlátozással és késői szürettel magas puttonyszámú aszúkat és nagy, száraz borokat készítenek. Kínálatukban a Tokaj-Hegyaljára jellemző minőségi borok és borkülönlegességek mindegyike szerepel, melyek kóstolására és megvásárlására a pincészetnél is lehetőséget biztosítanak. „A TOP 10 száraz furmint 2017” kategóriában a Furmint száraz Lapis a második helyezést érte el. A fő szőlőfajta a furmint, hiszen a terület 70 százalékán ez terem, míg a hárslevelű 27 százalékot, a sárga muskotály 3 százalékot foglal el a szőlőterületükből. A dűlőszelektált száraz borok mellett – ha az időjárás is kedvez – félédes, édes borok is készülnek, s ebből is az aszú és az aszúeszencia az, amelyek már a csúcskategóriát képviselik. Az évi 20 ezer palack bor a pincészetnél elkel, mivel a világ minden tájáról érkeznek vendégek, akik nemcsak a kiváló borokkal, hanem a borvidékkel, a bortermeléssel kapcsolatos új ismeretekkel is távoznak.
Ha jó bort készít az ember, az elviszi a hírét a borászatnak, jelentette ki Katalin. Anita borász végzettségű, s a kaliforniai Nappavölgyben is dolgozott, ahonnan új tapasztalatokkal gazdagodva tért haza. A Hangavári Szőlészet, Hudácskó Pincészet tehát jó kezekben van, s a küzdelmes, de eredményes múlttal a hátuk mögött a jelen, és a jövő is ígéretes.
Érdekességek:
Monstrancia tokaji furmint (Ferenc pápának)
A bor nevével kapcsolatban fontos tudni, hogy a monstrancia vagy ostensorium (a latin monstro, illetve ostendo, „megmutatni, bemutatni” igéből) a római katolikus egyházban az eucharisztia ünnepélyes megmutatására szolgáló liturgikus edény, amelyben csiszolt kristályon vagy üvegen keresztül látható egy holdsarló alakú csiptetőbe (az ún. lunulába) fogott szent ostya. Ünnepélyes szentségkitételkor (szentségimádás) vagy körmenet alkalmával használják. Magyar elnevezései: úrmutató, szentségmutató. A különleges minőségű Furmint a bodrogkeresztúri Hangavári Borászatnál készült, és Magyar Katalin borász hozzáértését dicséri.
A Hangavári-palackok értő kezekbe érkeztek. Mint Magyarország vatikáni nagykövete, Habsburg Eduárd a Vatican News-nak elmondta, nagyon bízik benne, hogy a pápa Magyarországon megihat végre egy jó pohár tokaji bort, merthogy első találkozásuk alkalmával a pápa maga hozta szóba ezt a témát. „Tudom, hogy mi a legszentebb dolog Magyarországon.” – mondta akkor a nagykövetnek, aki arra számított, hogy a Szent Koronára gondol. Meglepetésére viszont a pápa annyit mondott: „A tokaji bor!” Ez persze nem véletlen, hiszen a pápa még argentínai élete során barátságot ápolt ’56- ban Argentinába kivándorolt magyarokkal, akiktől ezt a két szót tanulta meg magyarul: Tokaji, és gulyás.
Kiss Antal a díszdoboz mellé levelet írt a pápának, melyből fontos információk derülnek ki a boros palackokkal, valamint csomagolásával kapcsolatban: „A Mária Országa Imaközösség az Ön budapesti apostoli látogatására a magyarok szent hegyéről, Tokajból származó bort készíttetett a Hangavári Pincészettel, melynek a MONSTRANCIA nevet adtuk. Az üveg különleges helyen termett, különleges magyar szőlőfajta, a furmint borát tartalmazza, melyet gondos kezek válogattak, majd a gönci mesterek tölgyfa hordójában kapta végleges karakterét, külsejét Magdó Emil grafikus barátommal terveztük, díszdobozát lenti város asztalosmesterei készítették magyar tölgyfából. Az ajándékot az a lomtalanításkor szemétből mentett Krisztus-fej teszi teljessé, mely Ambrus Kálmán piliscsabai bútorrestaurátor ajándéka. (…) Ez Magyarország szakrális bora, melyből minden évben annyi palackot készítünk, ahány évet mutat a Gergely-naptár, első két palackját a mindenkori római pápa és Konstantinápoly pátriárkája kapja, megmutatva az egységet a kenyértörés mellett a bor – Krisztus vérének – szentségében is.”
Cím és elérhetőség:
Cím: 3917 Bodrogkisfalud, Klapka út 35.
Web: https://hangavari.hu/