Program

Gasztrohistóriák – 19:30

2021.06.25.

Borvacsora Katona Csaba történésszel és Gubicskó Lázlóval, a hegyaljai „fekete báránnyal”
Nem csupán elmeséljük, hogyan főztek a régiek, hanem igyekszünk meg is mutatni mindezt jelenkori köntösben. Amennyire a históriák kifejezés avíttasan hangzik, épp annyira lesz újdonság mindenki számára, amit hallani, ízlelni és látni fog! Többek között süllőt fogunk és fürjet lövünk nektek, előbbinek pofájából, utóbbinak melléből, combjából főzünk.

Katona Csabával sok helyen találkozhattunk már, bő tíz éve kiemelten foglalkozik a haza gasztronómia történtével, sör- és borvacsorák rendszeres fellépője stand up jellegű gasztrotörténeti előadásaival, a hangját pedig gyakran hallhatjuk a Jazzy Rádió Millásreggeli című műsorának Mesél a múlt c. rovatában.

Ami pedig a „fekete bárányt” illeti: a Tokaj-Hegyalján 2015 óta működő Szélkiáltó Pince az idei Tokaj Guide-ban elnyerte „az év felfedezettje” címet. A pince tulajdonosa, Gubicskó László kreatív, kísérletező, a trendekkel sokszor szembe menő, de boraiba a szívét-lelkét beleadja. A borvilágban nagy port kavart tétele, a Fekete Bárány pedig természetesen tiszteletét teszi a borsorban…

Tehát aki esetleg azt hinné, hogy Rákóczi lesz a teríték a históriák asztalán, nehézkes körmondatok átláthatatlan erdejében, annak üzenjük, hogy Rákóczi ám egy túróst!

Egy igazán jó humorú történész és egy „punk” borász mesél majd 4 fogás, 6 tétel és őrületesen jó szövegek kíséretében! Mindez Tokaj-Hegyalján, a Kisfalucska Bisztróban! Le ne maradjatok róla!

A borvacsora ára 12 000 Ft/ fő.
Jelentkezzetek mihamarabb, a következő lehetőségek bármelyikén:
bisztro@kisfalucska.hu
30 117 6868

Katona Csaba
az ELTE-n végzett történelem szakon, majd 1998 és 2011 között a Magyar Országos Levéltárban dolgozott levéltárosként, sajtó- és programreferensként, osztályvezetőként, főigazgatói titkárként, tanácsosként. 2011 óta a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet tudományos munkatársa és a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont kommunikációs referense.

Kutatási területe a „hosszú 19. század” magyarországi története, ezen belül is a művelődés- és társadalomtörténet, a hétköznapi élet története. Bő tíz éve kiemelten foglalkozik a haza gasztronómia történtével, különös tekintettel a sör és bor termelésére, fogyasztására, értékesítésére. Sör- és borvacsorák rendszeres fellépője, stand up jellegű gasztrotörténeti előadásaival.

A korábban megjelent cikkek és podcastok részletesen mesélnek minderről:
Ujkor cikk
MTA cikk dinneralfresco cikk TTI cikk

Gubicskó László
2015-ben érkezett a tokaj-hegyaljai borvidékre az Alföldről. Hirtelen elhatározásból szőlőt vásárolt és azóta különleges, a trendekkel szembe menő borokat készít. Családjával Bodrogkisfaludon él, ahol a pincészet is működik. A vele készült, Borsmentán megjelent interjúból mindent is megtudhattok:
Borsmenta cikk