PANIFICIO IL BASILICO (SZABI A PÉK)
A jó minőségű pizza, jó minőségű kemencében, jó minőségű alapanyagokból készül.
Kőszegen születtem, pék Szombathelyen lettem, az igazán kemény munkát Ausztriában
tapasztaltam meg, az ottani 8 év után pedig Olaszországba is elvitt ez a szakma. Ott találtam
meg az igazi kézművességet és tudást, itt ismerkedtem meg az érlelt kovásszal is, amiből
hoztam is haza a Mesteremtől. Giovannival éjjel-nappal dolgoztunk: éjjel sütöttünk, nappal
piacon árultunk, majd ott bevásárolva a piacon kapható alapanyagokból este pizzát
készítettünk fatüzeléses kemencében. Ekkor jöttem rá, hogy nem óriási üzem, hatalmas
gépek kellenek a sikerhez, hanem szaktudás, lelkes hozzáállás, kreatív gondolatok. Az a
szabadság, amiben ott éltünk, amikor a kedvünk határozta meg, mit sütünk, rendkívül közel
áll hozzám.
Meglepő módon a vevőinket sem zavarta, hogy nem ismerik a pontos kínálatot, mert abban
biztosak lehettek: vendégül lesznek látva és nagyon finom ételekkel kínáljuk majd őket. Ezek az
olasz tapasztalatok a mai napig elkísérnek, és Olaszországba szinte hazajárok pihenni és
bevásárolni.
A pizzáinkat Nápolyból származó fatüzeléses kemencékben sütjük. Büszkék vagyunk a két,
Salvatore di Vicino mester által Amalfi kerámiával burkolt két kemencénkre, mindkettő
teljesen egyedi mintákkal hosszú időn keresztül nekünk készült. Az egyik a szentendrei
éttermünk központjában dolgozik, a másik pedig a Panificio il Basilico utazó nagykövete,
segítségével bárhol ugyanazt a minőségű pizzát meg tudjuk sütni, mint az éttermünkben.

