Hajós borkóstolók
Hogy mégis mi? – Kabar, zéta és kövérszőlő a fedélzeten
2025.07.04. – 15:00
A kóstolót Szabó Edit borszakíró, a borsmenta.hu főszerkesztője tartja.
A Tokaji borvidék hat engedélyezett szőlőfajtájából háromról folyamatosan hallunk: a furmint, a hárslevelű és a sárgamuskotály mindenki számára ismerős. De mi van a másik hárommal? Mi fán terem a kabar, a zéta és a kövérszőlő, hogy kerültek a borvidékre és milyen bort adnak? Kóstolónkon ennek járunk utána.
Íme a borsor:
- Dereszla Pincészet: Kabar 2022 (száraz)
- Péter Pince: Kövérszőlő 2022 (száraz)
- Füleky: Tokaji Kabar Vinnai 2022 (száraz)
- Péter Pincészet: Zéta Késői Szüret 2023 (édes)
Részvételi díj: 5.900 Ft/fő

Pezsgők a fedélzeten
2025.07.05. – 10:30-11:30
A kóstolót Szabó Edit borszakíró, a borsmenta.hu főszerkesztője tartja.
Egy pohár pezsgővel mindig jól indul a nap, de mi ezen a délelőttön négyszer töltjük meg a poharakat hamisítatlan hegyaljai buborékokkal. A kóstoló érdekessége, hogy a pezsgők nem csupán tokajiak, de ráadásul borásznők alkották meg mindegyiket, bizonyítva, hogy a borászkodás már régesrég nem férfiszakma.
Íme a pezsgősor:
- Hangavári (Magyar Anita): Furmint Pezsgő Brut Nature 2019
- Sanzon Tokaj (Rácz Erika): Tokaji Pezsgő Extra Brut 2019
- Dereszla Pincészet: (Bai Edit): Prestige Reserve Extra Brut
- Tokaj Nobilis (Bárdos Sarolta): Pezsgő Brut BIO 2020
Részvételi díj: 5.900 Ft/fő

Ahogy termett – szamorodnik a fedélzeten
2025.07.05. – 12:00-13:00
A kóstolót Szabó Edit borszakíró, a borsmenta.hu főszerkesztője tartja.
Szamorodni. Furcsa hangzású szó, ugye? De vajon mit takar pontosan ez az egyébként lengyel kifejezés, és miért hívják így az egyik legismertebb tokaji borkülönlegességünket? Aki már hallott róla, az is leginkább az édes változatát ismeri, pedig létezik száraz szamorodni is, ha lehet, még az édesnél is különlegesebb ízvilággal. Sokan azt mondják, ez a magyar sherry – és nem is alaptalanul.
Kóstolónkon három száraz és egy édes szamorodnit nyitunk. Izgalmas lesz!
Íme a borsor:
- Dereszla Pincészet: Száraz Szamorodni Experience 2017
- Naár Pincészet: Száraz Szamorodni 2017
- Hangavári: Száraz Szamorodni 2016
- TR Művek: Édes Szamorodni 2019
Részvételi díj: 5.900 Ft/fő

Vörösök a fedélzeten!
2025.07.05. – 13:30-14:30
A kóstolót Szabó Edit borszakíró, a borsmenta.hu főszerkesztője tartja.
Ki mondta, hogy nincs vörösbor Tokaj-Hegyalján? Igaz, hogy történelmi borvidékünkre ma már mindenki egyértelműen fehérboros régióként gondol, de a korabeli iratok tanúsága szerint a 17. században még közel harminc kékszőlő fajtát érleltek itt a tőkék, vagyis nagyjából fele-fele arányban osztozott a termőterületeken a kék és a fehér szőlő. A borvidék térképe a filoxéravész után, az Osztrák-Magyar Monarchia idején „fehéredett ki”, az akkori vezetés ugyanis a jól aszúsodó fehér fajták mellett tette le a voksát.
Kóstolónkon három fajtabort és egy házasítást vizsgálunk meg közelebbről.
- Szűcs Pince: Inverz Kékfrankos 2021
- Tokaj Oremus: Pinot Noir 2021
- Mariasy: Vörös cuvée 2021
- Dobogó Pincészet: Izabella utca 2017
Részvételi díj: 5.900 Ft/fő

