Gasztronómia

Panificio Il Basilico (Szabi a pék)

Szabadfi Szabolcsot vagyis a péket, aki sosem alszik, előbb az Ide süss! ítészeként, majd a karantén alatti online kovászolás során ismerte meg az ország. A Panificio il Basilico-t 2012-ben megalapító Szabi, a kovász forradalom hajnalán indította el vállalkozását, ami a hosszan érlelt, vadkovászos kenyerek mellett, kreatív, szezonális pékáruival hódította meg a minőségre éhező vásárlókat. 

Szabi az olasz konyha megszállottjaként Nápolytól Las Vegas-ig versenyzett márpizzáival, eljutva egészen az előkelő, világbajnoki negyedik helyezésig Pármában! Vékony tésztájú pizzái csakis a legjobb olasz és helyi, magyar alapanyagokból, egy nápolyi mester által épített fatüzelésű kemencében készülnek, mindössze másfél perc alatt!

Szabolcs Szabadfi, i.e. the baker who never sleeps, was widely recognized by homebakers after his appearance as a judge in the Hungarian version of The Great British Bake Off, and then during the first Covid quarantine in 2020 when he held online workshops about sourdough baking. Szabi, who founded Panificio il Basilico in 2012, started his business at the dawn of the sourdough revolution, which won over quality-hungry customers with creative, seasonal baked goods in addition to long-fermented, wild-leavened breads.

Szabi, obsessed with Italian cuisine, has already competed with his pizzas from Naples to Las Vegas, reaching the prestigious fourth place in the world championship in Parma! His thin crust pizzas are made from only the best Italian and local Hungarian ingredients, in a wood-burning oven built by a Neapolitan master, in just a minute and a half!